Schakel tussen Groningen Bereikbaar en ondernemers

Onlangs heeft Matthijs van Houten, van Persbureau Tammeling, een mooi artikel geschreven over mijn rol bij Groningen Bereikbaar. Deze wil ik graag delen:‘Ik hoop dat we een ideeëngenerator zijn voor bedrijven, het onderwijs, de zorg en andere partners’

Profielfoto Helma Krekels als mobiliteitsadviseur en projectleider Onderwijsaanpak voor Groningen Bereikbaar
Profielfoto Helma Krekels,
Mobiliteitsadviseur en projectleider Onderwijsaanpak Groningen Bereikbaar

‘We hebben de komende jaren flink wat werkzaamheden aan de weg en het spoor en tegelijkertijd willen we slimmer en duurzamer reizen. Hoe kunnen we die twee combineren? Daar ben ik graag mee bezig. Ik hoop dat we als Groningen Bereikbaar een ideeëngenerator zijn voor bedrijven, het onderwijs, de zorg en al onze partners. En dan niet alleen in de stad, maar ook in de hele regio.”


Was getekend: Helma Krekels als een van de vier mobiliteitsadviseurs van Groningen Bereikbaar. Zij heeft binnen Groningen Bereikbaar de focus vooral op het westelijke deel van de stad. Daarnaast heeft Helma de contacten met de grote onderwijsinstellingen en zorgorganisaties zoals het Martini Ziekenhuis en het UMCG. 

Vanuit energie slim samen werken en krachten bundelen

“Ik werk samen met deze partijen natuurlijk aan het goed bereikbaar houden van Groningen. Maar daarnaast probeer ik altijd vanuit positiviteit te kijken hoe we de krachten slimmer kunnen bundelen. En dat is echt maatwerk. In de zorg is veel aandacht voor gezondheid en vitaliteit, terwijl het onderwijs en een deel van de bedrijven duurzaamheid als belangrijkste doel zien. Ik probeer steeds uit te vinden waar die energie zit. En wat nodig is om de eerste stap te zetten. Dan kan ik ze bijvoorbeeld weer verbinden aan de juiste partijen. We praten nu bijvoorbeeld veel over thuiswerkvergoedingen, voldoende bewegen – juist als men thuis werkt- en nieuwe deelconcepten voor bijvoorbeeld fiets en elektrische auto’s.” 

Verduurzamen en vitaliteit

Helma Krekels ziet in zichzelf een goede sparringpartner voor bedrijven en organisaties. “Verduurzamen en vitaliteit worden steeds belangrijker in de samenwerking. Zelfs als je thuiswerkt. Want wat gebeurt er met je werknemers als ze de deur niet meer uitkomen. Ze hebben echt wel behoefte aan sociale contacten. Hoe hou je je werknemers verder betrokken? En wat is straks de rol van een kantoor? Hoe komen we tot een goede balans van deels thuis, deels op locatie werken.” 

Het benutten van het netwerk is voor Krekels ook erg belangrijk. “Ik kijk altijd of we een keten kunnen maken. Als een bedrijventerrein wil verduurzamen, dan proberen we samen met bijvoorbeeld Bedrijvenvereniging WEST tijdens probeeracties aandacht te vragen voor een gezondere en meer duurzame manier van mobiliteit. Je hoopt echter ook op een gedragsverandering. Je wil eigenlijk ook dat de werkgever en misschien de bedrijvenvereniging een bijdrage leveren in de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische cargobike. Of investeren in een nieuwe werkkostenregeling, waarmee je een goede ebike kunnen aanschaffen. Dan klopt het hele plaatje. Wanneer een forens enthousiast is na een probeeractie, dan is de drempel om een fiets op maat aan te schaffen, verlaagd en opeens realistisch!” 

Daarnaast probeert ze de juiste partijen aan elkaar te linken. Afgelopen zomer waren er flinke zorgen over de drukte in het openbaar vervoer. Groningen Bereikbaar bedacht het Gronings rooster, waarbij scholen, ziekenhuizen en bedrijven de drukte spreiden door anders te roosteren. “Ik heb de roostermakers en de werkgroepleden digitaal om tafel gezet met de mensen van het OV-bureau en de vervoerder. Ze wisten van elkaar veel beter waar het probleem nou precies zat”, legt ze uit. 

Spin in het web

Groningen Bereikbaar is volgens Helma dan ook een spin in het web. Zeker in tijden van corona. “Dat brengt extra uitdagingen met zich mee. Hoe ziet straks de ideale combinatie van thuiswerken en werken op kantoor eruit? En welke rol spelen duurzaamheid, vitaliteit en de bereikbaarheid? Wat hebben bedrijven: het management en hun medewerkers nodig om dit in de grip te krijgen en te houden? Genoeg uitdaging waar ik graag mijn rol in pak”, besluit Helma Krekels. 

1 gedachte over “Schakel tussen Groningen Bereikbaar en ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ilionx Interactive Marketing