Gastspreker duurzame mobiliteit binnen zorg

Duurzame mobiliteit en reisgedrag: daar mocht ik vorige week een presentatie over geven bij een netwerkbijeenkomst gericht op duurzaamheid.

Foto Helma Krekels, de Oranje Krekel tijdens geven presentatie Duurzame mobiliteit aan Noordelijke Zorgorganisaties in het Adverium te Drachten.
Gastspreker bijeenkomst Duurzaamheid Noordelijke Zorgorganisaties Adverium Drachten

Het verzoek was om de goede voorbeelden die we bij het Martini Ziekenhuis hebben doorgevoerd te delen en aan te geven wat de lessons learnt zijn. Eenvoudig om hier een gepast antwoord op te geven was het niet Mobiliteit is net zoiets als “ de smaak van koffie” . Iedereen vindt er wat van en dat mag ook. Want over smaak valt niet te twisten, net zo min als over “hoe je reist”. Dat is immers je eigen verantwoordelijkheid.

Vitaliteit, duurzaamheid, geld…

Voor de een is een leefbare omgeving voor de toekomstige kleinkinderen een trigger om duurzamer te reizen of de ernstige hinder momenteel rondom Groningen.  Voor weer een ander is het de portemonnee. Want die tweede auto weg bezuinigen maakt dat er opeens geld over is voor andere zaken. Maar dit is nogal een stap en mensen rekenen toch graag naar zichzelf toe door slechts maar een deel van de autokosten mee te rekenen, is mijn ervaring.

De volgende tips wil ik uitlichten op basis van de positieve ervaringen bij het Martini Ziekenhuis waarbij ik me richt op de categorie woon – werk en medewerkers. We beginnen bij het fundament, bij 0 want:

Meten: doe een medewerkersonderzoek

Tip 0: Het begint met meten. Doe een reisgedrag onderzoek! Hoe reizen medewerkers naar het bedrijf? Hoe ver is de reisafstand? Is dit fietsafstand of is dit >15 km en valt de fiets hierbij meestal af en wat zien ze zelf als een goed alternatief? Wat is het laaghangend fruit! En dan:

Begin met kleine stappen

Tip 1: Anders werken en reizen begint met kleine stappen. Mijn boodschap is niet ‘ ga uit de auto’. De vraag is wel: Wat maakt dat je eigenlijk 5 dagen in de week in de auto stapt? Hoe zou het zijn om een dag minder met de auto te komen omdat dit past bij andere doelen die wellicht belangrijk zijn. Zoals vitaliteit of minder reistijd kwijt zijn op een drukke dinsdag door juist dan thuis te werken wanneer dit kan. Hoe dan? Door:

Maak het leuk

Tip 2: Maak het leuk! Beloon mensen die anders reizen of werken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; een aardigheidje bij de ingang ontvangen, uitgereikt door de directie  is al een hele sympathieke actie. Eenvoudig te regelen maar altijd met een glimlach tot gevolg! De leukste actie die ik heb meegemaakt is een modeshow met prettig zittende en stoer ogende regenkleding van Bever door collega’s van het Martini Ziekenhuis. Hilarisch en wat een succes! Koppel het leuk maken aan…

Stimuleer haalbaarheid aanpassing reisgedrag

Tip 3: Maak het haalbaar door een financiële tegemoetkoming in de vorm van een  fiets- (en OV, carpool, thuis) regeling: zorg dat iedereen kan fietsen (kopen of leasen). Maak dit betaalbaar, voor elke salarisschaal. Zorg wel voor het volgende:

Randvoorwaarden op orde

Tip 4: Een goede en veilige fietsenstalling is een must, een douche en locker een pré . Een dure ebike zet je niet buiten neer. Bij het Martini Ziekenhuis ligt er bij de douches zelfs een handdoek voor je klaar.  Een klein gebaar, een groot plezier.

Keuze in mobiliteit is keihard nodig

Tip 5: Zorg dat er keuze is. De fiets ligt voor de hand maar kijk eens verder. Niet iedereen woont op fietsafstand. Een andere keuze is bijvoorbeeld het OV. Groningen heeft een goed OV en duurzaam OV systeem. Momenteel zijn er mooie probeeracties via het OV bureau en Groningen Bereikbaar om hiermee kennis te maken. Ga eens met de bus en nodig een collega uit. Dat maakt het gezelliger en de kans op herhaling groter.

Durf te investeren

In zijn algemeenheid zeg ik: Investeer in mobiliteitskeuzes want zonder keuze voelt het alsof het wordt opgelegd. En vanuit weerstand gaan we ons gedrag niet veranderen en dus niet duurzamer reizen, wordt het aantal verkeersbewegingen niet  verminderd, het reisgedrag niet veranderd laat staan het verschonen van bestaande vervoerswijzen want een electrische (bestel)auto is nog steeds duurder).

Electrische bestelauto logistieke afdeling

Ambassadeurs in elke laag

Tip 6: Goede voorbeeld helpen -en doen echt volgen!- . Ambassadeurs vanuit elke laag van een bedrijf is zeker een aanrader. Communiceer; zet deze enthousiaste mensen in de schijnwerpers!

Niet alleen bij het Martini Ziekenhuis zie ik mooie voorbeelden van duurzame mobiliteit waar ik blij van word. Het UMCG is ook actief met dit thema en onlangs is ook Zorggroep Groningen enthousiast gestart met mobiliteit breder aan te vliegen. Ook onderwijsinstellingen zijn hier al jaren op een positieve manier actief mee bezig. Het geeft mij energie om met elkaar weer de volgende duurzame stappen te zetten. #duurzamemobiliteit # duurzame inzetbaarheid #leefbaarheid #alleensamen #konminder !

Bij deze eindig ik mijn blog over duurzame mobiliteit en reisgedrag met de quote van collega  Relinde :

We zijn niet tegen de auto maar denk na of en hoe je naar je werk komt en wat de impact is!

Goed werkgeverschap is ook oog hebben voor toekomstige medewerkers en onze patiënten.

Een bedank kaartje voor alle fietsers tijdens een uitdeelactie bij de deur 's ochtends
Een bedankkaartje voor fietsers bij een uitdeelactie bij de deur ’s ochtends bij start werkdag

Wil je meer weten over Duurzame mobiliteit en hoe dit toe te passen binnen jouw organisatie of een gastspreker nodig hebben? Ik vond het spannend en erg leuk om te doen:

Mail dus gerust naar helma@oranjekrekel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ilionx Interactive Marketing